Hemmagjord, färsk, glutenfri pasta – med Alexandra Zazzis recept på pastasås 7


Jag är väldigt förtjust i den nya appen Kokbokshyllan, där man hittar digitala kokböcker av flera fantastiska kockar. Om du inte har laddat ner den än, så gör det! Fördelen är att den är gratis, nackdelen att den än så länge bara finns för iPad och iPhone.

Nu fick jag en utmaning av Kokbokshyllan och Sundqvist, att tolka något av recepten. Eftersom jag är mest intresserad av deg, så föll valet på Alexandra Zazzis pastarätter. Och eftersom jag snart kommer ut med en glutenfri brödbok tillsammans med Jessica Frej, så gjorde jag pastan glutenfri. Själva såsen gjorde jag inga större förändringar i, jag tog chiliflakes istället för färsk chili, men annars är det rakt igenom Alexandras recept.

Att göra glutenfri pasta kräver lite annorlunda tänk, då man inte har något gluten som kan binda samman degen så att den går att kavla. Det här är deg nr 3, de första var med tapiokastärkelse och pofiber, vilket inte var någon höjdare tyvärr. Jag tycker den här pastan blir god och fin i konstistensen, men då jag alltid söker det ultimata är jag långt ifrån färdig med det glutenfria pastautvecklandet!

Kikärtsmjölet ger en klibbighet som jag tror behövs i den här typen av deg, och den går nog inte att byta ut mot mera majsmjöl till exempel. Om man bor på landet (som jag) kanske man inte har alla typer av mjöler i butik, gör då som jag och beställ från nätet. När du gör degen kommer du kanske tycka att den luktar extremt mycket ärta, men var inte orolig, den kommer inte att smaka som den luktar!

Den glutenfria pastan går att kavla i pastamaskin, men den smular lättare sönder. Jag valde att kavla den för hand, och då går den att få riktigt tunn. Första gången jag gjorde den blev det vanlig tagliatelle, men den här gången fokuserade jag på Alexandras recept med maltagliati, där man skär ut bitar av pastadegen.

Pastan fungerar inte för LCHF då den innehåller snabba kolhydrater i form av potatisstärkelse, men om du bara vill undvika vetemjöl så ger kikärtsmjölet protein och bovete är rikt på B-vitaminer och innehåller kalium, magnesium, fosfor och järn. Att göra egen deg på rena råvaror, och inte använda en glutenfri mjölmix har stora fördelar. Mjölmixer innehåller ofta bara ren stärkelse och stabiliseringsmedel av olika slag. Med rena råvaror vet du precis vad du stoppar i dig, plus att du får glädjen att skapa i köket!

 

Maltagliati med ricotta och grillad aubergine

Glutenfri pastadeg

85 g majsmjöl

50 g kikärtsmjöl

15 g bovetemjöl

85 g potatismjöl (eller maizenamjöl, men då blir pastan lite hårdare efter kokning)

1 tsk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

2 äggulor

2 msk olivolja

4 msk vatten

 • Blanda ihop alla torra ingredienser, det här är viktigt framförallt för att fiberhusken suger upp vätska så otroligt fort och klumpar sig annars
 • Tillsätt ägget och äggulorna, arbeta till en smulig deg antingen i maskin eller för hand. Jag körde degblandare med kakspaden
 • Tillsätt olja och vatten och arbeta samman degen till en boll. Degen kan se smulig ut men om du nyper ihop den med fingrarna så ser du att den går ihop
 • Plasta in degen och låt den vila, minst en timme
 •  Tag 1/3 av degen i taget och kavla ut den tunt med hjälp av majsmjöl
 • Skär bitar lite kors och tvärs, då maltagliati betyder illa skuren
 • Låt gärna pastan torka en aning innan den kokas

 

Grillad aubergine och ricotta

1 liten aubergine

40 g smör

200 g cocktailtomater

2 msk små kapris

1 msk koncentrerad grönsaksbuljong

2 dl pastavatten

½ tsk chiliflakes

250 g ricotta

Hackade örter efter smak, timjan, oregano och basilika

olivolja

 

 • Skiva auberginen i tunna skivor. Lägg den på en skärbräda och strö över salt på båda sidor, låt vila 10 min och torka bort vätskan som bildats. Pensla med olivolja och grilla på hög värme i en grillpanna.
 • Koka den glutenfria pastan 1-2 minuter, spola den i kallt vatten (den klibbar lättare än vanlig pasta)
 • Smält smör i en stekpanna och tillsätt, fond, chiliflakes, kapris, delade tomater och vatten. Lägg i den avrunna glutenfria pastan och fräs några minuter så att såsen går in och pastan får lite stekyta. Strö över örter och ost.

Som avslutning, det går ju att göra flera olika typer av pasta även på den här degen. Det här var första testet när jag ville se om den funkade.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

7 thoughts on “Hemmagjord, färsk, glutenfri pasta – med Alexandra Zazzis recept på pastasås

 • Svara
  Terry

  Hej!
  Jag försökte mig på det här receptet men fick inte alls den konsistensen du beskrev eller den jag förväntade mig, utan en väldigt lös och klibbig deg. Jag är väl medveten om att glutenfri deg alltid är lite svårhanterlig, men du sa ju att den skulle vara smulig och min var mer… slafsig. Jag använde visserligen psylliumfröskal snarare än den mer finmalda husken, men kan det ha gjort så stor skillnad? Om inte, vilket mjöl ska jag fylla på med? Majsmjölet?

  //Terry

 • Svara
  Maria Blohm

  Hej!
  Det är lite skillnad i uppsugningsförmåga på fiberhusk och psylliumfröskal, så du ska nog köra fiberhusk.
  Sen är det viktigt att låta degen vila så att husken sväller och degen blir fast.
  Samt att väga alla ingredienser noga.
  Om degen ändå är lös så testa med lite mera potatismjöl.

  Nuförtiden är den här degen testad många gånger och den brukar funka fint!
  Lycka till!

 • Svara
  sara

  Hej! Va häftigt att kunna göra egen nyttig pasta!! Min fråga är om det finns annat alternativ till potatismjöl eller maizenamjöl?
  Tack för att du delar med dig receptet!

 • Svara
  Caroline Zakrisson

  Jättebra recept, bytte ut kikärtsmjöl mot sojamjöl, funkar bra men blir en liten smak av sojamjölet, när jag kavlade ut det så använde jag mig av två bakplåtspapper vilket gör att man verkligen kan få tunn deg.